Scroll Top

ЈУГОВИЋ: ПАЛЕ РЕСПЕКТАБИЛНА СРЕДИНА ЗА ЖИВЈЕТИ

viber_image_2024-08-28_22-56-14-719


Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је поводом обиљежава дана и крсне славе општине – Успења Пресвете Богородице, да је ова локална заједница респектабилна средина за живјети и у којој људи воле и цијене Републику Српску.

“Не смијемо заборавити да су Пале, мала варошица, изњедриле све институције Републике Српске, али и локална заједница у којој су се доносиле важне одлуке за српски народ и Српску. Данас имамо четири факултета, студентске домове, и изградњу 400 стамбених јединица у вриједности 40 милиона КМ, што значи да ће неки људи остати овдје да живе. Народ на Палама остаје да живи”, изјавио је Југовић новинарима након полагања вијенаца на Централно спомен-обиљежје палим борцима у Одбрамбено-отаџбинском рату на Палама.

Југовић је додао да су данашњу прославу Дана и крсне славе ове локалне заједнице доласком увеличали и званичници Србије и Српске те да су сви заједно показали колико је овај дан важан за Пале.

Он је захвалио премијеру Републике Српске Радовану Вишковићу и потпредсједнику Владе Србије и сенатору Републике Српске Александру Вулину, кумовима славе , што су својим присуством показали да Дрина није препрека него да љубав и заједништво владају и са једне и са друге стране ријеке.

“То је важно јер ми егзистирамо надомак града који има пола милиона становника. Град Источно Сарајево са својих 60.000 становника, треба и може да партира својим културним, спортским , инфраструктурним и свим другим нивоима свима онима како би показали да је Република Српска нешто што треба да буде трајна категорија. А она то и јесте”, навео је Југовић.

Југовић је честитао Дан и крсну славу општине Пале свим грађанима Пала као и паљанском свештенству чији Храм Успења пресвете Богородице такође прославља славу, али и свима онима који су на било који начин дали допринос у стварању ове средине и Републике Српске.

“Сви треба да идемо напред заједно, јединствени а што ће сигурно бити раме уз раме са Владом Републике Српске и Србије и постати привлачније мјесто за живјети”, поручио је Југовић.

Вишковић и потпредсједник Владе Србије Александар Вулин положили су вијенце код Централног спомен-обиљежја палим борцима у Одбрамбено-отаџбинском рату на Палама, гдје се данас обиљежава крсна слава општине – Велика Госпојина.

Вијенце код Централног спомен-обиљежја положили су и министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац, градоначелник Источног Сарајева и предсједник Скупштине града Љубиша Ћосић и Бранко Короман, те начелник општине Пале и предсједник СО Бошко Југовић и Стефан Стајчић.

Пошту палим српским јунацима одали су и представници Борачке организације Пале и других удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.

Одавању поште присуствовали су и савјетник српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, посланик СНСД-а у Парламентарној скупштини БиХ Мирослав Вујичић, народни посланици Дамјан Шкипина и Ацо Станишић.

Полагању вијенаца и цвијећа претходила је свечана литија улицама града и Света литургија у Храму Успења Пресвете Богородице.

Свечаностима на Палама присуствују и представници Универзитета у Источном Сарајеву, Полицијске управе, као и директори јавних и приватних предузећа, те бројни грађани.

У 16.00 предвиђено је ломљење славског колача и славски ручак у свадбеном салону “Станишић”.

Поводом славе општине, а на иницијативу народног посланика са Пала Дамјана Шкипине, у спортској дворани “Пеки” у 18.00 часова биће одиграна пријатељска утакмица између кошаркашких клубова “Јахорина” и “Црвена звезда”.

Срна