Scroll Top

ДОБИТНИЦИ ОПШТИНСКЕ ПОВЕЉЕ МИТРОПОЛИЈА ДАБРОБОСАНСКА И ИНСТИТУТ ИСТОРИЈСКИХ НАУКА

svecana akademijua 2024 1

Митрополији дабробосанској и Институту историјских наука Универзитета у Источном Сарајеву вечерас су на свечаној академији на Палама додијељена признања – Повеље поводом Дана и крсне славе општине Велике Госпојине.
Златне плакете додијељене су општинској Борачкој организацији, привреднику Малку Короману, те Фудбалском клубу “Романија” са Пала.

Митрополији дабробосанској признање је додијељено за допринос у непрестаном присуству духовности хришћанске заједнице, као и саборности народа.

Повељу је преузео професор Владимир Ступар, намјесник сарајевски, који је истакао да то није само признање за Митрополију и митрополита лично већ представља одликовање за цијели српски народ.

Он је навео да је ово признање за све православне вјернике који су на тај начин показали да су активни учесници и грађани овога града и општине и да својим постојањем, својим животом и дјеловањем врше ону мисију кроз коју се прославља српски народ и наша вјера.

Начелник општине Пале Бошко Југовић изјавио је новинарима да су вечерас на свечаној академији резимирани резултати у претходној години, у којој су реализовани одређени капитални пројекти уз помоћ Владе Републике Српске.

“Има много пројеката које смо почели и реализовали. У току је изградња објекта Полицијске управе Источно Сарајево, Факултета за физичко васпитање и спорт и та два објекта коштаће више од 17 милиона КМ што ће финансирати Влада Републике Српске”, нагласио је Југовић.

Према његовим ријечима, локална заједница много улаже у невладине организације, спортске клубове, борачку популацују, помоћ школству, за развој туризма како на Јахорини тако и на Равној планини с циљем привлачења што већег броја туриста.

Југовић је истакао да ускоро треба да буде завршен помоћни стадион Фудбалског клуба “Романија”, постављена вјештачка трава уз помоћ Фудбалског савеза Републике Српске чиме ће се омогућити тренажни процес.

Он је напоменуо да ће почети и изградња вртића на Лукама, а градиће се и зграда општине Пале.

Југовић је честитао становницима крсну славу и поручио да су Пале пожељно мјесто за живот и да је важна саборност, јединство, окупљање око Републике Српске.

Предсједник Скупштине општине Пале Стефан Стајчић рекао је да је у претходном периоду Скупштина општине Пале усвојила измијењену одлуку о додјели награда и признања па ове године додјељују и повеље општине.

Стајчић је честитао свим грађанима крсну славу и позвао их да им се придруже у литији улицама Пала.

На академији је прочитана честитка коју је упутио предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Свечаној академији у Културном центру Пале уз одборнике Скупштине општине и добитнике награда, присуствовали су представници града Источно Сарајево, свештенство Српске православне цркве, савјетник српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, амбасадор Србије у БиХ Иван Тодоров.

Свечаности су присуствовали и посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић, посланици у Народној скупштини Републике Српске Дамјан Шкипина и Ацо Станишић, начелници сусједних општина, представници Полицијске управе и Универзитета у Источном Сарајеву, директори предузећа и привредници.

Сутра, на дан славе, у 9.00 часова биће служена литургија у Цркви Успења Пресвете Богородице, након чега ће у 10.30 часова услиједити литија која ће се кретати улицама Пала.

Полагање вијенаца на Централном спомен-обиљежју планирано је за 11.00 часова.

У 16.00 часова биће уприличено ломљење славског колача и славски ручак у свадбеном салону “Станишић”.

Од 18.00 часова планирана је утакмица између кошаркашких клубова “Јахорина” и “Црвена звезда” у спортској дворани “Пеки” на Палама.

Срна