Scroll Top

ИЗГРАДЊА СКИЈАШКЕ ДВОРАНЕ ЗНАЧАЈНА ЗА РАЗВОЈ ПАЛА И ЗА СПОРТИСТЕ

конференција равна планина


На Равној планини данас је представљен пројекат изградње прве скијашке дворане на Балкану чија ће прва етапа коштати 20 милиона евра, а која ће се простирати на 16.000 метара квадратних, те имати скијашку стазу, сњежни парк, стазу за ски-трчање, санкалиште и парк за бебе.

Планирани рок за завршетак ски-дворане која ће се налазити у оквиру Ски-центра “Равна планина” је пет година.

Власник Ски-центра “Равна планина” Вељко Голијанин изјавио је да је намјера да буде комплетирано скијалиште које ће радити и љети и тако обогатити љетну туристичку понуду.

Он је навео да се идеја о пројекту који ће омогућити скијање током цијеле године, независно од годишњих доба и временских услова, јавила због тога што су климатске промјене утицале на зимски туризам.

“Дворана ће се снабдијевати из обновљивих извора енергије. Имаће чак 350 метара дугу скијашку стазу, те висинску разлику од 100 метара. Озбиљно смо ушли у овај пројекат”, рекао је Голијанин на конференцији за новинаре.

Он је додао да је циљ да што више спортиста тренира у овом ски-центру и постигне запажене резултате као што је то успјела алпска скијашица репрезентативка БиХ Елведина Музаферија.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић захвалио је породици Голијанин што развија туристички бисер не само општине Пале, Источног Сарајева, већ и Републике Српске и БиХ.

“Оно што је до сада урађено на скијалишту `Равна планина` говори о јединствености самог локалитета, а велики број долазака туриста љети и зими говори о квалитетној услузи. Оно што ће бити урађено у наредном периоду, у року од пет година је импозантно и биће врунац приче о овом комплексу”, рекао је Ћосић.

Он је истакао да су специфичност овог подручја два различита, али истовремено компатибилна центра – “Јахорина” и “Равна планина” који развијају различите садржаје како би привукли што више туриста.

“Олимпијски центар је, захваљујући инвестицијама Владе Републике Српске и његовом руководством на челу са директором Дејаном Љевнаићем, кроз јавни сектор показао како олимпијска планина може да од 1984. године до данас постане регионални бренд у области зимског, али и љетног туризма. Са друге стране `Равна планина` и Голијанин својим ентузијазмом и највећим дијелом властитим средствима развили су туристички капацитет и бројне садржаје”, навео је Ћосић.

Он је рекао да врхунац понуде “Равне планине”, осим скијалишта, “Дино парка”, језера на врху, зип-лајна, пјешачких стаза јесте и будућа изградња скијашке дворане, која ће са 16.000 метара квадратних, 350 метара стазе, 100 метара висинске разлике бити нешто препознатљиво за цијели регион.

Ћосић је увјерен да ће, након данашње презентације, Голијанин без проблема наћи финансијере и партнере, којима ће град Источно Сарајево и Влада Републике Српске бити на располагању.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да ће скијашка дворана бити додатни садржај туристичке понуде ове локалне заједнице и значајна за развој Пала.

Он је рекао и да ће Влада Републике Српске, ресорно министарство, али и локална заједница сигурно пружити подршку и дати подстицај у вези са пројектном документацијом, сагласности и све што је потребно за реализацију овог пројекта.

“Пројекат који ће коштати 20 милиона евра у првој етапи, чија ће изградња трајати око пет година говори о вриједности тог пројекта. На тај начин биће употпуњена туристичка понуда овог дијела и зато ће општина морати да уложи додатне напоре у отварању паркинга и других садржаја који ће привући још већу пажњу туриста”, истакао је Југовић.

Југовић је захвалио Голијанину што је успио да са породицом направи Ски-центар “Равна планина” и што увијек има идеје које су битне за развој туризма на подручју Сарајевско-романијске регије.

Директор Олимпијског центра “Јахорина” Дејан Љевнаић честитао је Голијанину и његовој породици за одличну идеју скијашке дворане, али и за све што раде и истакао да га зато треба подржати јер се није лако бавити туризмом, посебно ономе ко улаже сопствени новац.

“Изградња овог пројекта помоћи ће свима и допринијети цијелој регији. У туристичком смислу смо једно и зато желимо да промовишемо сваку атракцију на подручју града Источно Сарајево. Туристи воле да се крећу и виде што више тога, а ми имамо шта да понудимо”, истакао је Љевнаић.

Он је рекао да је ово значајан пројекат са више аспеката, а највише са аспекта промоције спорта као здраве вриједности и могућности скијања током цијеле године.

“Циљ свих нас који се баве туризмом јесте да будемо одрживи, самоодрживи, да радимо 365 дана у години. Олимпијски центар `Јахорина`, `Равна планина`, Бјелашница, Влашић, Игман, све ски-центре у региону посматрамо као партнере и заједничком промоцијом радимо на привлачењу што већег броја скијаша, туриста”, истакао је Љевнаић.

Посланик у Народној скупштини Републике Српске Дамјан Шкипин изразио је задовољство због сваког пројекта и инвестиције у општини Пале, као и увјерење у ефикасност и брзину реализације пројекта скијашке дворане.

Шкипина је рекао да је “Равна планина” модеран ски-центар који функционише већ 10 година, те навео да су изградња скијашке дворане, гондоле “Пале-Јахорине”, уз помоћ Владе Републике Српске и Олимпијског центра, све пројекти који ће општину Пале, Српску и цијели регион уписати на мапу најразвијенијих скијалишта.

Конференцији за новинаре и представљању пројекта изградње скијашле дворане на Равној планини присуствовали су и предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман, представник Скијашког савеза БиХ Владо Милојевић, тренер ски- селекције Србије Огњен Драгољевић и директор “ЗОИ 84” Јасмин Мехић.

Срна