Scroll Top

ПАРАСТОС ЗА СРПСКЕ БОРЦЕ МУЧКИ УБИЈЕНЕ ПРИЈЕ 32 ГОДИНЕ КОД ЖЕПЕ

жепа окупљање


У Жепи код Хан Пијеска данас је служен парастос, прислужене су свијеће и положени вијенци у знак сјећања на 32 године од погибије 45 српских бораца у Одбрамбено-отаџбинском рату, мучки убијених у кланцу у засједи коју су им, упркос претходном договору, поставили припадници муслиманских снага.

Вијенце и цвијеће на Спомен-обиљежје “Жепа” положиле су породице погинулих, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Tомић, делегације Народне скупштине Српске, Борачке организације Републике Српске /БОРС/, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, Полицијске управе Источно Сарајево, те делегације града Источно Сарајево, општине и општинских борачких организације Пале, Источни Стари Град и Хан Пијесак, делегације општина Рогатица и Соколац, као и више делегација организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.

Претходно је служен помен и положени вијенци на споменик тројици српских бораца погинулих 6. јуна 1992. године приликом извлачења рањених и погинулих бораца.

Споменик тројици српских бораца обновљен је и данас је освештан и на њему је служен помен.

Предсједник Предсједништав Мјесног одбора Борачке организације Пале Предраг Јаковљевић обраћајући се присутнима рекао је да Борачка организација општине Пале ради на прикупљању података за књигу-споменицу која би до краја године требала да буде завршена.

“Ова споменица је дуг нашој погинулој браћи, а у њој ће бити прикупљени сви подаци о битним дешавањима из минулог рата”, рекао је Јаковљевић и позвао породице погинулих и демобилисане борце да се јаве Борачкој организацији Пале гдје је основан документациони центар у коме се прикупљају подаци за ту споменицу.

Колона Сарајевско-романијског корпуса мучки је нападнута 4. јуна 1992. године када се кретала према брду Зловрх са задатком да достави храну и воду за 13 војника који су на тој коти обезбјеђивали радио-релејни објекат.

Са муслиманском страном био је постигнут договор да српски војници мирно прођу, међутим, муслиманске снаге су тај договор прекршиле и мучки с леђа, из засједе, напале српске војнике.

Колона је нападнута са свих страна, српски војници су насумице убијани. Припадници такозване Армије БиХ су 12 заробљеника затворили у оближњу шталу и живе запалили.

Ово је једно од најмасовнијих страдања припадника Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске током протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата.

Срна