Scroll Top

СЛУЖЕН ПОМЕН ЗА 52 ПОГИНУЛА И ПРЕМИНУЛА БОРЦА У МОКРОМ

помен мокро

У Мокром код Пала данас је код спомен-обиљежја служен парастос за 52 погинула и преминула борца Одбрамбено-отаџбинског рата, у оквиру манифестације “Дани сјећања на јуни 1992. године”, коју организује Борачка организација општине Пале.
Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да спомен-обиљежје у Мокром свето мјесто и да се то никада не смије забораити.

“Света мјеста су свугдје гдје се налазе спомен-обиљежја у помен борцима и цивилима који су страдали у ратовима”, изјавио је Југовић новинарима.

Југовић је навео да ће на споменик у Мокром, гдје су уклесана и имена погинулих бораца Другог свјетског рата, бити додата и имена солунских добровољаца.

“Срби су свугдје бранили своју домовину и нигдје нису били окупатори. Само су своје бранили”, нагласио је Југовић и додао да Срби морају бити окупљени око српскох националног идентитета.

Љиљана Лиздек, којој је у рату погинуо отац, изразила је задовољство што они који су животе дали за одбрану Републике Српску, нису заборављени и што им се достојанствено одаје почаст.

“Веома је значајно да будуће генерације познају историју свог народа и да се, послије нас и они окупљају и подсјећају”, рекла је Лиздек.

Манифестација “Дани сјећања на јуни 1992. године” биће настављена и сутра у 11.00 часова, када је планиран помен код споменика у Љубогошти за 17 погинулих бораца из тог мјеста у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Помен погинулим борцима на Жепи биће служен 4. јуна, а полазак аутобуса са Пала предвиђен је у 8.00 часова.

Помен погинулим борцима чете “Петар Пандуровић” биће служен 8. јуна код споменика Станица на Палама у 11.00 часова, а 16. јуна за жртве усташког злочина у Крушчици.

Посљедњег дана манифестације, 28. јуна, предвиђен је помен погинулим борцима у Прибњу код споменика Блатине у 11.00 часова.

Манифестација се завршава у 18.00 часова када се очекује Сабор бораца у порти Цркве Успења Пресвете Богородице.

Срна