Scroll Top

ОБИЉЕЖЕН ДАН И КРСНА СЛАВА ФИЛОЗОФСКОГ ФАКУЛТЕТА

441223381_937309298405779_2623044529084985184_n

Дан и слава Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајево – Свети Јован Богослов обиљежени су данас у овој високошколској установи на Палама, а обред ломљења славског колача обавио је Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом.
Миторполит Хризостом честитао је декану Владану Бартули, свим запосленима и студентима крсну славу, а радује га то што су изабрали Светог Јована Богослова као заштитника, јер је он био небески филозоф.

“Ово није само обред, него и молитва и благослов који ми призивамо на саму школу, на студенте, професоре на све сараднике да их Господ просвијетли и буду и они мудри као Свети Јован Богослов, те откривају нове тајне у својим научним истраживањима”, рекао је митрополит Хризостом новинарима и додао да је задовољство доћи сваке године на ломљење славског колача за крсну славу.

Митрополит Хризостом је истакао да је веома битно да се слави успомена на Светога Јована Богослова који је теолошки филозоф који је открио највећу тајну и протумачио оно што је Свети пророк Мојсије на почетку Библије рекао: “У почетку створи Бог небо и земљу”.

“Свети Јован Богослов је то протумачио управо на самом почетку свога Јеванђеља, тако да нам је драго да је Филозофски факултет изабрао за крсну славу свога патрона, небеског заштитника Светог Јована Богослова и што су декани и управа Факултета већ годинама уткали овај пут како би и будуће генерације имале једну стазу која дуго траје, јер је слављење небеског заштитника велика част и благослов Божији”, поручио је владика Хризостом.

Начелник општине Пале Бошко Југовић честитао је славу Филозофском факултету, свим запосленима и студентима, истичући да је ова високошколска установа понос Сарајевско-романијске регије и цијеле Републике Српске.

Југовић је навео да Филозофски факултет носи епитет квалитетне високошколске установе, а његов допринос у образовању студената је немјерљив и са својих 18 студијских програма баштини интелектуалну вриједност.

“Слава је прилика да се окупимо и будемо јединствени. Захваљујем се митрополиту Хризостому који је својим присуством увеличао ову славу, вршио обред ломљења славског колача и ставио до знања да је филозофија као посебна наука стуб православља, те заузима посебно мјесто на Универзитету Источно Сарајево”, истакао је Југовић.

Према његовим ријечима, локалној заједници је драго што Филозофски факултет школује кадар и проноси све оно што треба да се зна о православљу, историји и језицима.

Декан Филозофског факултета Пале Владан Бартула рекао је да је данашња прослава крсне славе завршница манифестације “Дани Филозофског факултета”, која је имала низ богатих садржаја.

Бартула каже да је част и задовољство што је владика Хризостом предводио обред ломљења славског колача заједно са свештеницима и у присуство бројних гостију, што показује да Филозофски факултет као институција има једну подршку и углед у друштву.

Он додаје да се на Факултету одвија квалитетан наставни процес, те да је у плану нови студијски програм који би био остварен у сарадњи са Универзитетом у Поатјеу из Француске.

Вјерском обреду и ломљењу славског колача присуствовало је свештенство Српске православне цркве, те бројни гости из јавног и политичког живота.

Срна