Scroll Top

Сутра Дан жалости у Републици Српској поводом трагедије у београдској школи “Владислав Рибникар”

prva vanredna sjednica_580065512


​Влада Републике Српске данас је, на Првој ванредној сједници, петак, 5. мај, прогласила Даном жалости у Републици Српској, у знак солидарности са породицама страдалих у трагичном догађају у београдској основној школи „Владислав Рибникар“.

Према Закључку Владе, сутра ће заставе на институцијама Републике Српске бити спуштене на пола копља, све културне манифестације отказане, а спортске манифестације прилагођене датом тренутку.
Поводом овог, трагичног догађаја, Влада је на ванредној сједници, у чијем су раду, на позив предсједника Владе, учествовали и предсједник Републике Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, размотрила информацију о предузетим активностима Министарства унутрашњих послова и Министарства просвјете и културе на превенцији вршњачког насиља.
С циљем превенције, Влада Републике Српске је на данашњој, ванредној сједници, задужила Министарство унутрашњих послова да предузме додатне мјере безбједности у школама, што ће, поред већ присутних школских полицајаца, подразумијевати појачано присуство припадника полицијских снага у школама.
Истовремено, Министарство просвјете и културе задужено је да, почевши од сутра, одржи низ састанака са свим активима директора основних и средњих школа, на којим ће им бити наложено да, заједно са школским одборима, хитно доставе извјештаје о стању безбједности у свакој школи понаособ.
Влада је позвала све локалне заједнице да се школски објекти, тамо гдје то већ није урађено, обезбједе мјерама видео надзора и мјерама физичког ограђивања. Такође, сви власници наоружања позвани су да предузму мјере додатног обезбјеђења оружја и муниције, поред већ прописаних мјера које су прописане Законом о оружју и муницији.
Такође, наложене су ванредне контроле свих стрељачких клубова у Републици Српској, како би се провјерило да ли испуњавају законско ограничење по којем се онемогућава улазак у ове клубове малољетним лицима. Уколико се у контролама испостави супротно, биће им одузете дозволе за рад.
Влада Републике Српске апеловала је на све запослене у образовноим систему да дају свој максимални, лични допринос како би идентификовали потенцијални, безбједносни ризици у образовним институцијама, те, на тај начин, превенирају било какве нежељене догађаје.

Влада Републике Српске