Scroll Top

УПОЗОРЕЊЕ ГРАЂАНИМА НА ОПАСНОСТ ИЗБИЈАЊА ПОЖАРА НА ОТВОРЕНОМ ПРОСТОРУ

pozar-trava

С обзиром да су почели прољећни радови чишћења пољопривреднх и других површина, спаљивње корова, ниског растиња и суве траве, упозоравамо грађане да је забрањено било какво паљење ватре у близини шумских површина или површина под усјевима, стамбених насеља, водова, далековода и слично. Апелујемо на грађане да током радова на чишћењу пољопривредних и других површина, биљни отпад санирају на начин да не доводе у опасност људе и имовину. Осим наведеног пожар често проузрокује и велику матерјалну штету, те ангажман ватрогасаца и осталих структура цивилне заштите што изискује трошење значајних финансијских средстава.

Грађане подсјећамо на сљедеће:

-Да је забрањено спаљивање корова и паљење ватре на отвореном простору за вријеме вјетра и у ноћним сатима.

 -Лица која врше спаљивање корова или паљење ватре на отвореном простору, дужни су мјесто спаљивања прегледати и остатке у потпуности угасити.

 -Ако се спаљивање обавља у присутности више власника замљишта и на већој пољопривредној површини, дужни су о томе обавјестити ватрогасце.

У случају неконтролисаног ширења ватре, потребно је одмах о томе обавјестити надлежне, на сљедеће бројеве телефона:

ВАТРОГАСЦИ 123, ЦЕНТАР ЗА ОБАВЈЕШТАВАЊЕ И ОСМАТРАЊЕ 121 ИЛИ ПОЛИЦИЈУ 122 

Новчаном казном од 100 до 1.000 КМ казниће се за прекршај физичко лице ако пали коров и други пољоприредни отпад без претходног обавјештења ватрогасно-спасилачке јединице и/или не предузме све неопходне радње у циљу спрјечавања ширења ватре сходно Закону о заштити пожара, (Службени гласник Републике Српске“ бр. 94/19).

НЕ ПАЛИТЕ НЕКОНТРОЛИСАНО ВАТРУ НА ОТВОРЕНОМ И НЕ ДОВОДИТЕ У ОПАСНОСТ СЕБЕ И ДРУГЕ!