Scroll Top

НА БЕГОВИНИ ЗАСАЂЕНО 1.000 САДНИЦА СМРЧЕ

viber_image_2023-04-28_10-27-30-063

На локацији Беговина у општини Пале данас је засађено 1.000 садница смрче с циљем подизања свијести младих о значају шума, као и његовању и обнављању шумског екосистема.
Aкцију је организовала општина Пале у сарадњи са организацијом “Ворлд вижн” и Шумским газдинством “Јахорина” Пале.

Дејан Јеркић из Шумског газдинства “Јахорина” Пале који ради на пословима шумско-узгојних радова рекао је новинарима да на локалитету Беговина шума није била у стању да се сама обнови, па су извршили пошумљавање, не би ли се побољшао прираст.

Он је додао да ово шумско газдинство покрива површину од 50.000 хектара, те да сваке године у прољеће и јесен раде пошумљавање.

“Вршимо пошумљавање и попуњавање голети, пошумљавање у високим шумама. Стање је за сада задовољавајуће, али деси се да на неким дијеловима нема природног подмлатка и онда ми ту помогнемо”, рекао је Јеркић.

Он истиче да су њега и заштита култура приоритет у раду паљанског газдинства.

Свјетлана Танић Батинић, вођа развојног програма Јахорина које покрива општину Пале при организацији “Ворлд вижн”, рекла је да данас учествује четрдесетак ученика из три паљанске основне школе и Средњошколског центра “Пале”, те да је Шумско газдинство “Јахорина” обезбиједило саднице.

Батинићева је навела да шуме дају кисеоник и зато се према њима треба другачије понашати, а не вршити илегалну сјечу.

Према њеним ријечима, данашњом активношћу желе да допринесу обнављању шума.

Срна