Scroll Top

ЕФИКАСНИЈЕ РЕАЛИЗОВАТИ ПРОГРАМ ПРЕДШКОЛСКОГ ВАСПИТАЊА У СРПСКОЈ

Пале - Актив директора предшколски
Потребно је што ефикасније реализовати програм предшколског васпитања у Српској, те укључити у програм и дјецу са потешкоћама у развоју, закључено је на данашњем састанку Актива директора предшколских установа Републике Српске на Палама.

Начелник Одјељења за предшколско васпитање и образовање у Министарству просвјете и културе Републике Српске Сњежана Стојчић истакла је да се овај програм реализује од 1. марта до 31. маја у 87 основних школа, једној школи за дјецу са сметњама у развоју, те 37 предшколских установа.

“Програм је почео у оним локалним јединицама у којима је постојао интерес за његову реализацију. Када је ријеч о инклузији дјеце која имају потешкоће у развоју, ову дјецу укључујемо у редовне васпитне групе, али говоримо о програму који траје само три мјесеца и свака предшколска установа дужна је да спроведе њихову опсервацију. За сада имамо пријављено једно дијете са сметњама у развоју у овом програму”, изјавила је Стојчићева новинарима.

Она је нагласила да ресорно министарство, у сарадњи са Владом Републике Српске, континуирано проналази најадекватније начине за повећањем обухвата дјеце у свим локалним заједницама, те да је стратешки циљ Министарства просвјете и културе Српске повећање обухвата предшколским васпитањем и образовањем.

Према њеним ријечима, проналази се начин, не само када је ријеч о изградњи нових објеката и оснивању нових предшколских установа, већ се ради рационализација трошкова и проналазе други модалитети, како би се дјеци пружила адекватна услуга и како би се ефикасније реализовао сам програм предшколског васпитања.

Предсједник Aктива директора предшколских установа Републике Српске Вукомир Станковић рекао је да је на састанку разговарано и о измјени и допуни Закона о предшколском образовању, као и о колективном уговору предшколских установа.

Директор Дјечијег центра “Бубамара” са Пала Вања Југовић изразила је задовољство што су домаћини састанка на коме ће бити ријешена важна питања за предшколско образовање.

“Данас смо присуствовали расправи о битним темама за предшколско образовање, као о бројности и укључености дјеце у програм пред полазак у школу за који сматрам да је изузетно вриједан и да се на њему треба још радити како би се што више малишана који нису до сада били укључени у било какав облик предшкослког васпитања што боље припремили за полазак у школу”, истакла је Југовићева.

Она је додала да вртић “Бубамара” у редовном програму има двије групе предшколаца – 60 малишана, као и 58 малишана кроз програм ресорног министарства пред полазак у школу.

“На овај начин мислим да смо заједно са два приватна вртића на Палама обухватили сву дјецу предшколског узраста”, истакла је Југовићева.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да ова локална заједница подржава рад и јавног, али и приватних вртића, јер је, према његовим ријечима, сегмент предшколског образовања од изузетне важности за сваку локалну заједницу.

“Општина Пале је кроз изградњу новог вртића и посебног одјељења вртића који ће бити изграђен у Мокром, те кроз суфинансирање боравка дјеце у приватним вртићима, показала да мисли о овом сегменту и сматрамо да је у погледу образовања ово најважнија област образовања”, нагласио је Југовић.

Срна