Scroll Top

ЈУГОВИЋ: КУЛТУРУ СЈЕЋАЊА ПРЕНОСИТИ НА МЛАЂА ПОКОЉЕЊА

Načelnik Boško Jugović

На Палама ће се Дан Републике и 30 година њеног постојања прославити на достојанствен и репрезентативан начин, онако како и доликује овој локалној заједници као пријестоници Републике, изјавио је Срни начелник општине Бошко Југовић.
“Велики јубилеј ћемо обиљежити дводневним програмским садржајима у недјељу и понедјељак, 9. и 10. јануара. У плану је помен погинулим борцима одбрамено-отаџбинског рата, полагање вијенаца, округли сто уз присуство еминентних стручњака, поетско вече под називом `Српској с љубављу`, као и истицање застава на балконима, прозорима, аутомобилима`, навео је Југовић.

Он је истакао да ће пригодно бити евоциране успомене на настанак Републике Српске, додајући да су Пале родно мјесто Републике и да су ту створене бројне институције.

Према његовим ријечима, недавно је на улазу у тунел Каловита Брда, који је саобраћајна “капија” Пала, свјетлосним ефектима импровизована заставу у бојама српске тробојке, што је наишло на одличан одјек код становништва.

Југовић је подсјетио да је Сарајевско-романијска регија поднијела велике жртве за одбрану и стварање Републике Српске.

“Зато морамо чувати успомене на оне који су дали оно највредније што су имали, своје животе за одбрану Републике и посебан акценат стављати на борачку популацију која је изнијела највећи терет у стварању Републике Српске. Та конкеција између Општинске управе и борачке организације је нешто што мора да јача”, истакао је Југовић.

Он је рекао да је битна култура сјећања која се мора преносити на млађа покољења како би знали шта су њихови очеви, дједови, браћа дали за Републику Српску.

Југовић је позвао грађане да у што већем броју присуствују овим манифестацијама, у мјесту које има историјску улогу у настанку и институционалном стасавању Републике Српске.

Српски посланици прогласили су 9. јануара 1992. године Српску Републику БиХ, која ће касније бити именована као Република Српска, као одговор на намјеру Муслимана и Хрвата да се издвоје из Југославије, те као реакцију на стално прегласавање Срба на свим нивоима у БиХ.

Скупштина српског народа прогласила је стварање данашње Републике Српске прије било каквих међунационалних сукоба и прије почетка грађанског рата у БиХ.

Срна