Scroll Top

АРЛОВ: СВИ ДА УЧЕСТВУЈУ У АКЦИЈИ ПРИКУПЉАЊА ПОМОЋИ ЗА ДЈЕЦУ СА КОСМЕТА

4-18

Предсједник бањалучког Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов разговарао је данас са руководством Основне школе “Свети Сава” у Источном Новом Сарајеву о учешћу ученика и наставника у хуманитарној акцији за помоћ дјеци на Косову и Метохији, те позвао и друге школе и локалне заједнице да подрже ову акцију.
Арлов је истакао да је ова школа међу првима упутила допис да ће учествовати у хуманитарној акцији за изградњу Дневног центра “Подржи ме – 9. јануар” у Косовској Митровици и традиционалној акцији “Обрадујмо ваше вршњаке на Косову и Метохији”.

“Драго што ученици, наставници, професори основних и средњих школа широм Републике Српске желе да помогну да изградимо Дневни центар у Косовској Митровици, који је намијењен за дјецу и младе са потешкоћама у развоју, а који планирамо да завршимо ове године”, изјавио је Арлов новинарима.

Он је напоменуо да Дневни центар обухвата 714 метара квадратних, да је укупна вриједност објекта око 300.000 евра, а да је за завршетак потребно још око 40.000 евра.

Арлов је рекао да хуманитарна акција траје до 31. децембра и да је протеклих дана донације уплатило неколико школа из Костајнице, Кравице, Прњавора, Градишке, Бијељине и Добоја.

Директор ОШ “Свети Сава” у Источном Новом Сарајеву Жељка Топалић истакла је да су се у акцију укључили спонтано јер је народ са подручја Сарајевско-романијске регије до сада безброј пута показао хуманост на дјелу.

Начелник општине Пале Бошко Југовић, који је присуствовао састанку, изразио је задовољство што су активности хуманитарне акције започете управо са подручја Источног Сарајева, те додао да је разговарано о техничким стварима, односно како ће помоћ бити реализована.

Он је напоменуо да су у току три паралелне активности – изградња Дневног центра, прикупљање помоћи за новогодишње и божићне пакетиће малишанима на Космету, у којој учествују дјеца из Републике Српске, те наставак активности на спајању дјеце Косова и Метохије и Републике Српске.

“Сљедеће године ће бити јубиларних 10 година како та дјеца бораве на подручју Републике Српске. Имао сам прилику да као начелник будем њихов домаћин и ради се о једном хуманом и емотивном пројекту који показује тој дјеци на који начин се може живјети у већој слободи, са више људских права, а наша дјеца да осјете шта значи слобода, коју у овом тренутку има Република Српска”, истакао је Југовић.

Ученица деветог разреда ОШ “Свети Сава” Катарина Рацковић је у своје и у име ученика школе поздравила све пријатеље са Косова и Метохије и подсјетила да је ова школа и претходних година организовала различите хуманитарне акције за помоћ дјеци са Космета.

Састанку су присуствовали други секретар Амбасаде Србије у БиХ Марко Ракић и начелник општине Трново Драгомир Гаговић.

Срна