Scroll Top

НАЦРТ ПРЕДВИЂА РЕБАЛАНС БУЏЕТА ОД ГОТОВО 15 МИЛИОНА КМ

1

Скупштина општине Пале усвојила је данас Нацрт ребаланса буџета за ову годину у износу од 14.997.000 КМ, што је за 2.381.000 КМ више од усвојеног буџета.
Одборници су усвојили одлуку о повећању цијене испоруке воде привредним субјектима на Јахорини за 0,50 КМ и она сада износи 2,54 КМ по метру кубном воде.

Повећана је и цијена боравка дјеце у вртићу “Бубамара” за 20 КМ, тако да ће сада родитељи за прво дијете плаћати 170 КМ, а за друго 120 КМ.

Договорено је да до сљедеће сједнице буде усаглашен закључак о покретању иницијативе за изградњу гондоле Пале – Јахорина, а након усвајања, закључак ће бити упућен Влади Републике Српске и Олимпијском центру “Јахорина” да би се убрзала реализација планираног пројекта.

Начелник општине Бошко Југовић изјавио је да усвајање ребаланса буџета оправдано и да се углавном односи на повећане пореске приходе, вањско уређење и приходе од ренте.

“Настојали смо да учинимо одређене измјене у складу са претходним захтјевима свих партија и, ако се не деси нови талас вируса корона, ребаланс ће сигурно бити реализован”, рекао је Југовић новинарима.

Он је додао да су покренуте одређене активности када је у питању инфраструктура на Јахорини, усвајање одређених стратешких докумената, као што су стратегије за безбједност саобраћаја, за развој руралног подручја, а разговарано је и о екологији, чиме се жели показати колико је за ову општину важно очување животне средине, ријека и планина.

Говорећи о повећању цијене воде на Јахорини, Југовић је рекао да је оправдано и да цијена није мијењана скоро шест година, а појаснио је да је то техничко питање јер се на Јахорину вода пумпа и троши електрична енергија.

“С обзиром на изградњу и улагања на Јахорини, када је у питању водоводни систем само у прошлој и овој години биће уложено 1,5 милиона КМ”, прецизирао је Југовић, те оцијенио да виша цијена неће представљати проблем за пословање туристичких капацитета на олимпијској планини.

Објаснио је и да је данашње повећање цијене за боравак дјеце у вртићу минимално и да стварна цијена боравка износи 350 КМ, а да општина суфинансира разлику.

Ријешено је и питање здравствене заштите најмлађих становника општине, пошто је, како је навео Југовић, након одласка из Дома здравља досадашњег педијатра потписан уговор са другим педијатром која ће од почетка августа радити три радна дана на Палама.

“Инсистирао сам да се распише конкурс и проба пронаћи педијатар и за остала два дана”, нагласио је Југовић и додао да би у наредних 12 мјесеци ангажман педијатра био финансиран са око 25.000 КМ из буџетске резерве.

Предсједник Скупштине општине Дамјан Шкипина рекао је да ће у наредном периоду бити дефинисан закључак у вези са изградњом гондоле од Пала до Јахорине.

“Ићи ћемо према Влади Републике Српске и ресорном министарству и очекујемо да ће доћи до реализације тог пројекта. Повезивањем Пала и Јахорине гондолом отворили би могућност Пала за развој и постоји сагласност свих одборника за једним таквим пројектом, без обзира на политичко опредјељење”, истакао је Шкипина.
Одборних СДС-а Марко Сикима рекао је да одборници ове странке нису имали неких замјерки на Нацрт ребаланса буџета, изузев на предвиђену расподјелу вишка средстава, али да су били против одлуке о повећања цијене воде за привредне субјекте на Јахорини и боравка дјеце у вртићу “Бубамара”.

“Сматрамо да се општинско руководство треба активно укључити и помоћи Дому здравља да превазиђе проблем изазван одласком јединог педијатра и да се морају пронаћи средства за бар једног педијатра у општини Пале”, додао је Сикима.

Срна