Scroll Top

Шкипина: Првих 100 дана рада Скупштине протекли у знаку битних одлука за Општину Пале

DSC_5377


Поводом 100 дана рада новог сазива Скупштине општине Пале, разговарали смо са предсједником СО Пале Дамјаном Шкипином.

Подсјећамо да подршка за избор Шкипине за предсједника СО Пале по први пут у Скупштини није била ограничена само подршком гласова који су дио скупштинске већине, већ је за његов избор гласао и велики број опозиционих одборника, тако да је Шкипина за предсједника изабран са 21 од укупно 25 гласова.

Предсједник Скупштине општине Пале за „Паљанске новости“ наводи да је пандемија вируса корона пореметила динамику релизације пројеката у нашој локалној заједници, али да ће сви бити реализовани, те истиче да је за првих 100 дана рада овај скупштински сазив донио неколико битних одлука.

„Могу да изразим своје задовољство радом Скупштине у претходном периоду, иза нас су три редовне сједнице и једна тематска. Донесено је много битних одлука за Општину, од којих бих издвојио само неке, као што је, на примјер, Одлука о оклањању објеката који су без грађевинске дозволе и објеката који су у рушевном стању, јер нарушавају безбједност грађана, али и изглед и естетику града“, истиле Шкипина.

Он је објаснио да ће процедура спровођења ове Одлуке започети Записником који ће сачинити вјештак грађевинске струке, након чега ће власници објеката бити обавијештени да уклоне објекат у року који ће бити наведен у обавјештењу. Уколико се, према Шкипининим ријечима, власници оглуше о овај позив, Општина ће бити принуђена да о своме трошку уклони објекат, али ће те трошкове морати да измири власник.

„Издвојио бих и Одлуку о изради зонинг Регулационог плана посебног подручја Равна планина, којим је од сада обухваћено и скијалиште `Равна планина`, тако да ће убудуће Општина остваривати приходе када је у питању изградња стамбених и пословних објеката на том подручју. Битна је, такође, и Одлука о висини ренте уређења грађевинског земљишта по метру квадратном, коју смо на посљедњој сједнци пвисили по зонама. Издвојио бих и Одлуку о нордијском ски – центру Дворишта, за које влада велико интересовање у последње вријеме, а територијално се протежу до саме Јахорине.  Сматрали смо да има смисла да из треће зоне Дворишта пређу у другу зону, чиме ће и приход од ренте, уређења и продаје земљишта са тог обухвата бити већи. Ово све радимо са циљем да Општина оствари додатне и веће приходе, како би у нареденом периоду могла кроз развој инфраструктуре на Јахорини, Двориштима и Равној планини, створи повољније услове за инвеститоре и уложи додатна средства“, додао је Шкипина.

Он је нагласио да су све наведене одлуке донесене једногласно, што повећава њихову важност јер су, према његовим ријечима, одборници препознали искрене намјере и рад општинског руководства.

„У наредном периоду, наставићемо рад у томе правцу, трудићемо се да радимо у континуитету када су у питању завршетак одређених пројеката који су у току и, наравно, реализација нових. Подсјетићу да је проширење вртића `Бубамара` у завршној фази, преостало је још да опремимо тај објекат, те реконструишемо улицу Бранка Ћопића који пролази поред вртића. Ове грађевинске сезоне очекује се и завршетак радова на изградњи градског парка, измјештање цјевовода топлане, затим реконструкција улице према Подвитезу, приступног пута према пећини Орловача, као и низ других пројеката. Динамика ових радова, зависиће од пандемије вируса корона, али ће они свакако бити реализовани“, додаје Шкипина.

Предсједник СО Пале Дамјан Шкипина насгласио је да је отворен за све иницијативе и приједлоге свих одборника, као и грађана општине Пале, којима ће бити на располагању, како би заједно остварили што боље резултате и створили што повољнији амбијент за живот у Палама.

Паљанске новости