Scroll Top

УСВОЈЕН ИЗВЈЕШТАЈ О РАДУ НАЧЕЛНИКА У ПРОШЛОЈ ГОДИНИ

DSC_5322

Одборници Скупштине општине Пале усвојили су данас извјештај о раду начелника у прошлој години и одлуку о просјечној цијени метра квадратног пословног и стамбеног простора.
Цијена метра квадратног градског грађевинског земљиште износи – у првој стамбено-пословној зони 71,50 КМ /Регулациони план дијела посебног подручја “Јахорина”/, у другој стамбено-пословној зони 68 КМ /Регулациони план “Пале-Центар”, у трећој зони 25 КМ, те у четвртој 8,40 КМ.

У петој стамбено-пословној зони цијена је седам КМ, у шестој зони 5,20 КМ, те остало грађевинско земљиште по цијени од 3,10 КМ.

Предсједник Скупштине општине Пале Дамјан Шкипина рекао је новинарима да је највише пажње на данашњој сједници привукао извјештај о раду начелника Бошка Југовића за прошлу годину, те да разумије ставове опозиције /СДС, ПДП, ДНС/ и њихове дискусије за које је навео да нису биле ни у ком случају оправдане и на мјесту.

“Иза нас је веома тешка година, а ова ће сигурно бити и тежа, али општина Пале предњачи међу општинама у регији када је ријеч о помоћи грађанима, социјалним давањима и помоћи привреди. Тако да нису на мјесту сугестије опозиције да је требало обуставити одређене капиталне пројекте који су у току”, објаснио је Шкипина.

Он је оцијенио да су на добром путу да од општине Пале направе лијепу градску средину, те да се без обзира на тешку ситуацију мора одржати континуитет и завршити одређени инвестициони циклусе.

То су, како је навео, велики капитални пројекти које није могуће и није реално завршити за једну грађевинску сезону, а односи се на изградњу парка, зграду Полицијске управе Источно Сарајево, измјештање Топлане.

Начелник Југовић рекао је да ће захваљујући кредитном аранжману из прошле године успјешно наставити реализацију инвестиција попут изградње градског парка и топловода за измјештање Топлане, као и завршетак новог објекта обданишта.

Он је задовољан чињеницом да је извјештај о његовом раду у протеклој години усвојен, те напемнуо како је тај документ праћен лошим пуњењем буџета због ситуације у вези са епидемијом вируса корона.

Југовић је напоменуо да су одборници усвојили просјечну цијену метра квадратног пословног и стамбеног простора на подручју општине који ће лимитирати цијену ренте и уређења градског, грађевинског земљишта и то ће бити неки нови извор прихода који ће сигурно помоћи да се 2021. година превазиђе.

Говорећи о бројним критикама на рачун стања дијела магистралног пута Пале-Подграб, као и пута Подграб-Јахорина, Југовић је најавио састанке са представницима “Путева Републике Српске” и ресорног министарства на којима ће предложити санацију ових саобраћајница.

Одборник Демоса Предраг Благојевић рекао је да су подржали рад начелника уз одређени број приједлога за унапређење његовог рада, а један од њих је био да се Дому здравља дозначи више средстава будући да пандемија још траје.

Он је додао да су затражили од Југовића да се што прије упути допис Министарству саобраћаја и веза Републике Српске и предузећу “Путеви Републике Српске” којим се тражи хитно одржавање састанака у вези са реконструкцијом ударних рупа на дионицама Пале-Подграб и Пале-Врхпрача, као и асфалтирање пута до Дворишта.

У име мјешовитог клуба одборника Синиша Ласица је рекао да су подржали извјештај о раду начелника, те похвалио све што су начелник и његова управа, као и Скупштина урадили и покушали с обзиром на то да је епидемија вируса корона утицала на привреду и на туризам.

Опозиција, коју чине СДС, ПДП и ДНС, није подржала извјештај о раду начелника за прошлу годину јер сматра да је много пројеката започето, а није завршено и не зна се када ће бити.

Шеф клуба одборника ПДП-а Игор Тошић рекао је да није било адекватног одговора у области туризма с обзиром на потенцијал Јахорине.

На трећој редовној сједници Скупштине општине данас су верификовани мандати новим одборницима Демоса Ивану Југовићу и Бојану Вуковићу.

Срна