Scroll Top

Паљанске школе обиљежиле Крсну славу – Светог Саву

IMG_2881

Славским обредом освештања колача и жита у храму Успења Пресвете Богородице, основне школе „Пале“ и „Србија“, као и Средњошколски центар „Пале“, данас су обиљежили школску славу – Светог Саву.

Директор Средњошколског центра „Пале“ Недељко Газивода честитао је славу свим ученицима и просветним радницима, те додао да су ове године прославу прилагодили тренутним епидемиолошким условима.

„У нашој школи данас је радни дан и на часовма Српског језика и књижевности, као и на часовима историје, обиљежавамо се и присјећамо се лика и дјела Светог Саве. Надамо се да ћемо убудуће прославити каква је традиција у нашим школама пригодним програмом, званицама и да буде обиљежено на прави начин, те да наставимо традиционалну манифестацију Светосавску  академију“, истакао је Газивода.

Александар Рајић, директор Основне школе „Пале“, рекао је да је данашњи празник посебан дан за све православце широм свијета, те да га ова школска установа симболишно прославља у условима прилагођеним тренутној епидемиолошкој ситуацији.

„Дјеца су у школи припремила пригодан програм. Надам се да ћемо га догодине прослављати како и до сада“, додао је Рајић.
Директорица Основне школе „Србија“ Сања Марковић честитала је крсну славу свим православцима, ученицима и просвјетним радницима.

„Посебне честитке упутила бих нашим драгим ученицима и колегама просвјетним радницима, ако Бог да да нас сљедеће године у овоме светом Храму буде што више окупљених“, истакла је Марковићева.

Начелник општине Пале Бошко Југовић честитао је славу свим ученицима и просвјетним радницима општине Пале, као и Републике Српске, те захвалио школским установама што су прославу ове године прилагодили тренутној епидемиолошкој ситуацији.

„Надам се да ће се сљедеће године ова ситуација поправити. Кристим прилику да честитам свим ђацима срећну славу Светог Саву и да се идуће године видимо у бољем здрављу и расположењу“, додао је начелник Југовић.

Свечаном обреду освештања славског колача присуствовали су кумови славе ових школских установа, предсједник Скупштине општине Пале Дамјан Шкипина, као и ученици и грађани општине Пале.

Српска православна црква данас прославља Светог Саву, утемељивача српске цркве, државе и школства.

Савиндан се обиљежава у свим школама у Србији и Републици Српској као школска слава.

Паљанске новости