Scroll Top

Прослављена крсна слава храма Вазнесења Господњег у Подграбу


Светом архијерејском Литургијом, славским обредом освештања колача и жита, литијом око храма, те полагањем вијенаца на спомен обиљежје палим борцима, у Подграбу је данас прослављена крсна слава храма Вазнесења Господњег – Спасовдан.

Архијерејску Литургију предводио је његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, који је у бесједи вјерницима рекао да је неопходно окупљати се у храмовима у данашњем времену разних искушења.


„Спасовдан је дан који би требало сви да прослављамо свакога дана, јер је својим Васкрсењем и Вазнесењем Господ све нас спасио. У ово вријеме, када нас окружују разна искушења, треба да се окупљамо на овоме мјесту празником, али и недјељом, јер је свака недјеља Васкрсење Христово. Видимо да је у току изградња Парохијског дома у порти храма, надам се да ћу доћи када буде завршен и затећи црквену порту у другом издању“, навео је митрополит Хризостом.

Парох прачански Бојан Кулашевић рекао је за „Паљанске новости“ да је данашњи празник од великог значаја за парохијане, да се окупе на светој Литургији и саборно прославе крсну славу храма, али и читаве парохије.                                                                                                                                        
„Данас смо се окупили да заједно са митрополитом Хризостомом прославимо славу храма и парохије Вазнесење Господа нашег Исуса Христа. Хвала свима који су дошли данас да увеличају славу и узму учешћа на светој Литургији, а хвала и начелнику Бошку Југовићу и свим његовим сарадницима, који нам помажу око изградње Прохијског дома. Планирали смо, ако Бог да, да ове године покријемо овај објекат“, навео је свештеник Бојан Кулашевић.

Кумови славе ове године били су студент Богословског факултета у Фочи Његош Благојевић и Равногорски четнички покрет, који су се потрудили и свима присутнима послужили богату славску трпезу.


„Прошле године узео сам славу и одлучио да будем кум ове цркве јер сам везан за ово насеље. Спасовсдан спада у 12 великих Христових празника и ово је веома значајан доживљај за мене. Бити кум једног храма, ко не доживи – не може описати осјећај“, истакао је Благојевић.

Обиљежавању крсне славе мјесне заједнице Подграб присуствовао је и начелник опоштине Пале Бошко Југовић, који је рекао да је ова мјесна заједница изузетно значајна за општину Пале, те парохијанима пожелио много здравља, среће и успјеха, поводом крсне славе.


„Користим прилику да се парохијанима захвалим на пријему, као и митрополиту дабробосанском Хризостому који је одвојио вријеме да овдје служи Литургију, што је за нас Паљане изузетно значајно. Надам се да ће успјети у наредном периоду да заврше и Парохијски дом, Општина ће свакако помоћи у изградњи. Свима желим срећну славу, много здравља, среће и успјеха у будућности“, истакао је начелник Југовић у изјави за „Паљанске новости“.

Подсјећамо, у току је изградња Парохијског дома, на којем су тренутно изидани зидови, док се у наредном периоду очекује излијевање друге плоче и изградња спратова, а, како је прачански парох раније рекао за „Паљанске новости“, у слози и љубави на овоме објекту свакодневно раде око 50 парохијана.

Паљанске новости