Scroll Top

ПОЛОЖЕНИ ВИЈЕНЦИ И ЦВИЈЕЋЕ НА ЦЕНТРАЛНИ СПОМЕНИК У ОПШТИНИ ПАЛЕ

1
На Палама је данас полагањем вијенаца и цвијећа на Централном споменику за 536 погинулих бораца одбрамбено-отаџбинског рата обиљежен 12. мај – Дан Војске Републике Српске и Tрећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ.
Предсједник Борачке организације општине Пале Михајло Парађина подсјетио је да је кроз Војску Републике Српске у току одбрамбено-отаџбинског рата прошло више од 200.000 бораца, а више од 23.000 њих је положило своје животе.

“Прије 28 година на данашњи дан, Скупштина српског народа у БиХ на засједању у Бањалуци донијела је историјску одлуку о формирању Војске Републике Српске, која је имала искључиво задатак да одбрани свој народ и Српску”, рекао је новинарима Парађина, честитајући Дан Војске Републике Српске.

Он је нагласио да је 12. мај један од најзначајних и најбитнијих датума у историји Републике Српске, а данашњим окупљањем је одата пошта свима који су дали своје животе, као и ратним војним инвалидима који су дали дијелове тијела.

Према његовим ријечима, све садашње и будуће генерације морају да баштине и чувају тековине својих предака који су стали у одбрану свога народа и стварања Републике Српске.

Он је додао да институције Српске треба да обезбиједе бољи и квалитетнији живот борачким категоријама и да помогну при њиховом запошљавању.


Начелник општине Пале Бошко Југовић истакао је да су борци Војске Републике Српске заслужни што данас постоји Република Српска.

“Локална заједница и њени становници морају одати дужни помен, али и да наставимо гдје су они стали, чувајући, бранећи Српску. Честитам Дан Војске Републике Српске свим патриотима”, навео је Југовић.

Вијенце су положили представници Борачке организације Пале, руководство општине,
Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, Црвеног крста, као и јавног и политичког живота.

Срна