Scroll Top

ЗАРАЖЕН МУШКАРАЦ СРЕДЊЕ ДОБИ, ДВИЈЕ ОСОБЕ ОПОРАВЉЕНЕ У ОПШТИНИ ПАЛЕ


У општини Пале регистрован је један нови случај вируса корона, а ријеч је о мушкарцу средњих година који је био у блиском контакту са особом позитивном на вирус Ковид-19, саопштено је из општинског Штаба за ванредне ситуације општине.
Епидемиолошком истрагом утврђено је да је ово лице било у контакту са 19 особа и од четири лица са те листе, из најужег породичног круга, одмах јутрос су узети узорци за тестирање, док ће сутра и наредних дана бити настављена процедура тестирања свих осталих утврђених контаката.

Тестирање ће бити вршено по упутству епидемилошке службе Института за јавно здравство Републике Српске, која и одређује број и редослијед лица за тестирање, уважавајући првенствено критеријум који се тиче периода оствареног контакта, односно правило да се тестирање врши у периоду од седам до десет дана послије контакта са особом за коју је утврђено да је позитивна на вирус корона, додаје се у саопштењу.

На данашњој сједници Штаба за ванредне ситуације општине Пале констатовано је и да су се двије особе са подручја општине опоравиле од инфекције вирусом корона, што је потврђено двоструким тестирањем у Институту за јавно здравство Републике Српске.

Уважавајући нове чињенице, Штаб је констатовао да је тренутно под здравственим надзором 25 особа, од којих 21 у кућној изолацији, а четири у једном од овдашњих хотела, намијењених за карантински смјештај грађана општине Пале који су допутовали из иностранства.

На сједници је закључено и да је ситуација под пуном контролом надлежних органа и служби, да нема мјеста паници, али има појачаној одговорности и опрезу, због чега је поново апеловано на грађане да су придржавају наредби и мјера овог и Републичког штаба за ванредне ситуације.

Посебно је наглашено да се грађани уздрже од паљења ватре на отвореном простору, јер се у посљедње вријеме биљежи велики број пожара, који угрожавају имовину, али и оптерећују ватрогасне јединице.

Срна