Scroll Top

ПОДИЈЕЉЕНО 210 СЈЕМЕНСКИХ ПАКЕТА У ОПШТИНИ ПАЛЕ

93670728_256932452018371_6918691331690725376_n

 На Палама је данас подијељено 210 сјеменских пакета за прољећну сјетву које су, као помоћ социјално угроженим и вишечланим породицама, обезбиједили Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и општина Пале.

Руководилац подручне јединице Соколац Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства за пољопривреду, шумарство и водопривреду Републике Српске Јелена Мићић рекла је да ресорно министарство спроводи ванредне мјере подршке пољопривредној производњи у виду сјеменских пакета.

“У општини Пале подијелили смо 60 пакета. У 12 општина Сарајевско-романијске и Горњодринске регије биће укупно подијељено њих 1.000. Расподјелу смо радили на основу степена развијености општина и сматрали смо у овом моменту да морамо снажније подржати оне које спадају у групу изразито неразвијених”,
изјавила је Мићићева новинарима.

Она је рекла да је основни циљ подјеле ових пакета унапређење пољопривредне производње и успостављање стабилности у прехрамбеном снабдијевању широм Републике Српске.

Мићићева је истакла да су сјеменски пакети вриједности 250 КМ, а садрже сјемена, сјеменски материјал и ђубриво.

“Ишли смо циљано у сарадњи са општинама како би изабрали кориснике пакета за вишечлане породице, оне који су остали без посла и оне који су погођени новонасталом ситуацијом, а све с циљем обезбјеђивања што више хране”, навела је Мићићева.

Према њеним ријечима, Реоср ће, као стручна служба Министарства, и даље пратити ситуацију и уколико се појави вишак од већих пољопривредних произвођача, пласираће на тржиште како би оним грађанима који немају могућност да засију обезбиједили здраву и квалитетну храну.


Начелник општине Пале Бошко Југовић захвалио је ресорном министарству и њиховим људима који су одговорни за данашњу додјелу 60 квалитетних пакета за прољећну сјетву.

“Пакети ће бити додијељени, прије свега, вишечланим породицама и угроженим породицама. Општина је искористила прилику и обезбиједила још 150 сјеменских пакета. Објавили смо позив да се људи јаве јер нисмо хтјели никога да изоставимо”, изјавио је Југовић.

Југовић је рекао да се појавом вируса короне већина становништва враћа селима, те да је домаћа храна важна.

“Мало се касни са сјетвом, али ако пакети дођу у праве руке, биће искориштени на најбољи могу начин. Обезбиједили смо храну категоријама којима је то најпотребније у овој ситуацији”, нагласио је Југовић.

Члан Удружења “Четири плус” Радмила Ковачевић са Пала захвалила је Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске и општини Пале за организацију и додјелу пакета који су јако квалитетни, те додала да сију сваке године.


Предсједник Скупштине општине Пале Синиша Ласица рекао је да му је драго што су додијељени пакети за становништво ове локалне заједнице.

“Подјелу смо вршили заједно са ресорним министарством, а 210 сјеменских пакета није мало. Надам се да ће пакета бити још више идуће године јер су грађани показали велико интересовање и драго ми је због тога”, истакао је Ласица.

Срна