Scroll Top

СВИ КОНТАКТИ НЕГАТИВНИ НА ВИРУС КОРОНА У ОПШТИНИ ПАЛЕ


На подручју општине Пале нема новозаражених вирусом корона, a тестирано је и преосталих дванаест лица која су била у контакту са особама из Пала код којих је тестом потврђено присуство овог вируса и резултати тих налаза показали су да су сви негативни на Ковид-19, саопштено је из Штаба за ванредне ситуације.
Имајући у виду чињеницу да су претходних дана тестирани сви контакти заражених особа из Пала, њих укупно 25, те да су и сви налази били негативни, може се констатовати да је исконтролисан први и за сада једини кластер на подручју општине, закључено је на сједници Штаба.

На сједници је констатовано да надлежне службе Дома здравља Пале над свим лицима којима је изречена мјера кућне изолације, а тренутно их је 43, што је мање него јуче, проводе све прописане процедуре здравственог надзора, редовно пратећи да ли особе под надзором евентуално препознају симптоме који би упућивали на респираторну инфекцију или манифестовали клиничку слику која би указивала на могућност присуства вируса корона.

Штаб је обезбиједио и три карантинска простора различите намјене, тако да, осим једног од павиљона Студентског центра, који ће у случају потребе бити коришћен за смјештај лица позитивних на Ковид-19 са блажом клиничком сликом, постоје и адекватни простори за карантински смјештај прекршилаца прописане мјере кућне изолације, као и суграђана који на подручје општине Пале стижу из иностранства.

С обзиром на то да тренутно нема новозаражених лица нити евидентираних прекршилаца мјера кућне самоизолације, припремљени карантини за те намјене у Студентском центру и паљанској спортској дворани су празни, док се у карантину намијењеном за смјештај грађана који долазе из иностранства, а који је организован у једном од овдашњих хотела, од синоћ налази једно лице које је допутовало из Хрватске.

На сједници је донесена и наредба да лицима старијим од 65 година, с обзиром на исплату пензија, већ у петак, 10. априла, буде омогућено кретање од 7.00 до 12.00 часова, уз истовремену препоруку млађим становницима Пала да у том периоду избјегавају одлазак у пошту, банке, тржне центре и апотеке да би се избјегло стварање гужве.

Штаб је наложио предузећу “Комунално” да свакодневно врши прање и дезинфекцију улица и јавних површина, те донио и закључак којим се предузећу “Градске топлане” налаже да до даљњег продужи сезону гријања.

На сједници је закључено да ће општина Пале наставити инвестиционе активности у обиму и мјери којима ће се штитити јавно здравље, с јасним циљем да се у могућој мјери одржи ниво привредне активности и сачувају радна мјеста, те обезбиједи даљи развој и унапређење инфраструктуре.

Штаб је поново позвао представнике свих медија да као мјеродавне информације у вези са епидемиолошком ситуацијом на подручју општине Пале користе искључиво саопштења за јавност Штаба за ванредне ситуације и јавна обраћања његових чланова.

Сви чланови Штаба одрекли су се и дијела плате за март који ће бити преусмјерен на рачун Фонда солидарности Републике Српске и намјенски рачун општине Пале за прикупљање помоћи за социјално угрожене и набавку медицинске опреме, наведено је у саопштењу.

Штаб за ванредне ситуације општине Пале апеловао је да се грађани придржавају свих донесених наредби овог и Републичког штаба за ванредне ситуације и највише времена проводе у својима становима и кућама, јер тако дају најбољи допринос заштити јавног здравља.

Из Штаба је апеловано јe да сви који уређују пољопривредна имања буду обазриви приликом паљења корова, имајући у виду чињеницу да се посљедњих дана биљежи већи број пожара, што оптерећује припаднике ватрогасних јединица, али и потенцијално угрожава имовину грађана.

Срна