Scroll Top

ОДРЖАН КОНЦЕРТ ИЗВОРНИХ ГРУПА КУД-А „РОМАНИЈСКА ВРЕЛА“ ИЗ МОКРОГ

Данас је у Културном центру „Пале“ одржан концерт изворних група у саставу КУД-а „Романијска врела“ из Мокрог: „Романија“ и „Старина Новак“.

Публика је имала прилику да ужива у звуцима гусала познатог гуслара Косте Плакаловића, затим звуцима двојеница и фруле, те у пјесмама изворних група са подручја Сарајевско – романијске регије, Подриња и Бијељине.

Којо Вучићевић, вођа изворне групе „Романија“ која дјелује у оквиру куда „Романијска врела“ и један од организатора овог концерта, рекао је за „Паљанске новости“ да је овом концерту присустовало око 30 изворних група, те да је изузетно захвалан свим гостима који су дошли да употпуне овогодишњи концерт изворних група КУД-а „Романијска врела“.

„Културно умјетничко друштво у Мокром основано је 2007. године. Око себе смо окупили и дјецу, склонили их са улице, тако да у нашем друштву имамо око 150 чланова. Нисмо могли да пронађемо слободан простор у Мокром, па смо концерт ове године организовали у Палама“, истакао је Вучићевић.

Мила ЛопатиЋ, организатор концерта и члан изворне групе „Старина Новак“, која дјелује у оквиру Куд – а „Романијска врела“, у изјави за „Паљанске новости“ наводи да је ово десети традиционални концерт изворних група у овоме саставу.

„Идемо често на путовња, освајамо награде, али смо ту највише да се дружимо и да чувамо традицију изворног пјевања. Нажалост, када је у питању млади нараштај женске изворне групе, слаб је одзив младих дјевојака да наставе ово чиме се ми бавимо“, ријечи су Лопатићеве.

Женска изворна група “ Планинке“ из Пала учествовала је као гост на овоме концерту, а Винка Чечар, вођа ове групе, изразила је захвалност домаћинима на позиву, те додала да се она и њене колегинице увијек радо одазову позивима за наступе.

„Изворна група `Планинке ` постоје више од 20 година и једна од првих изворних група на овим просторима. Хвала Богу, послије нас многи су се организовали и почели да пјевају изворне пјесме. Ми чувамо традицију Сарајевско – романијске регије и радимо на расвјетљавању обичаја наших крајева и јако ми је драго да су дошли наши пријатељи у оволиком броју“, рекла је Чечарева.

Осим гостију из Пала, на концерту су гостовале и изворне групе из околине, као и двојац из Братунца, Небојша Бандука и Милорад Девердлака, представивши се пјесмама из Сарајевског поља и чувајући традицију свога родног мјеста.

Млади Милош Станишић, члан је КУД – а „Младост“ Пале, рекао је за „Паљанске новости“ да је још као мали осјетио љубав према српској традицији и изворном пјевању, а осим тога привукли су га и начин дружења и понашања који су нам преци оставили у аманет.

„Искористио бих ову прилику да позовем све младе да нам се придруже, јер заиста не постоји ништа љепше од изворне пјесме. Она чува нашу традицију и наше обичаје од заборава, а, ако их ми не сачувамо, ко ће?“, истакао је млади Станишић.

Начелник општине Пале Бошко Југовић захвалио је КУД – у „Романијска врела“ на организацији оваквог догађаја који, према његовим ријечима, чува изворну традицују и обичај нашега краја.

„Изворна пјесма је оно што је оставило дубок траг у историји и традицији српског народа. Желим да изразим захвалност свима који организују овакве манифестације, то је прилика да се људи друже и преносе традицију. Данас ћемо слушати 25 група, фрулаше, народне гусларе и надам се да ће ово прерастри у традицију. У Палама имамо преко 150 учесника изворног пјевања, гуслара, фрулаша и вјерујем да је то довољна маса да преноси традицију и на млађа покољења. Био би јако задовољан ако би млади у будућности на овај начин његовали српску традицију, обичаје нашег краја и изворног пјевања“, истакао је начелник Југовић.

Организатори ове манифестације су мушка изворна група “Романија“ Мокро и женска изворна група „Старина Новак“ Мокро.

Паљанске новости