Scroll Top

ДОЛАЗАК РУСКИХ ОФТАЛМОЛОГА БИО БИ ЗНАЧАЈАН ЗА СТАНОВНИКЕ

Директор Дома здравља Фоча Мирослав Ристановић истакао је да би долазак руских офталмолога у Републику Српску и њихови бесплатни прегледи пацијената, чију је могућност данас у Палама најавио министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић, био од великог значаја за становништво ове општине, посебно у руралним срединама.

“На нашој општини раде четири теренске амбуланте које су удаљене и до 50 километара од града тако да дио старијег становништва практично никад није урадио офталмолошки преглед”, рекао је Ристановић новинарима у Палама након састанка министра Шеранића са директорима 13 домова здравља. 

Ристановић је похвалио прелазак домова здравља на трезорски систем пословања, као и сарадњу са Општином Фоча. 

“У претходне четири године Општина је издвајала 40 хиљада КМ за Дом здравља, а сада је то повећано на 90 хиљада. Купили су нам санитетско возило прије три године, а на путу смо да добијемо и донацију за теренско возило које нам је потребно јер је ријеч о разуђеној општини”, додао је Ристановић. 

Директор Амбуланте Хреша, општина Источни Стари Град, Владимирка Иконић указала је на специфичност малих домова здравља у изразито неразвијеним срединама. 

“Имамо један тим који ради у служби породичне медицине и иде на терен”, рекла је Иконићева новинарима, истичући да амбуланта пружа адекватну здравствену заштиту за 1.100 становника ове општине. 

Иконићева је посебно захвалила министру Шеранићу и надлежном министарству, као и Влади Србије и начелнику општине Источни Стари Град Боју Гашановићу на отпочињању реализације пројекта набавке санитетског возила за ову здравствену установу. 

Директори оба ова дома здравља рекли су новинарима да здравствене установе на чијем су челу биљеже негативне финансијске резултате. 

Шеранић је прије састанка са директорима 13 домова здравља разговарао и са начелником општине Пале Бошком Југовићем, који је информисао министра здравља Српске о доброј сарадњи општинских власти и Дома здравља Пале. 

“Имамо изузетно добру сарадњу и покушавамо на разне начине, укључујући и финансијска давања, да помогнемо локалном дому здравља”, рекао је Југовић новинарима. 

Говорећи о здравственом сектору на подручју општине Пале, Југовић је подсјетио на донацију Владе Србије од 100 хиљада евра, односно око 200 хиљада КМ за изградњу амбуланте на Јахорини. 

“Успјели смо да санирамо амбуланте у Подграбу и Мокром, а извели смо и ситније грађевинске радове у Дому здравља. Стабилизовали смо финансијску ситуацију, редовно сервисирамо обавезе према радницима и, оно што је најбитније, тај дуг који је затечен држи се у оквирима постојећег”, каже Југовић. 

Према његовим ријечима, то неће бити лако јер се домови здравља финансирају из Фонда здравства, партиципације и помоћи локалне управе, али се чине напори да се одговори том изазову. 

Састанку су присуствовали и директори домова здравља Пале, Источно Сарајево, Рогатица, Соколац, Хан Пијесак, Чајниче, Рудо, Трново, Вишеград, Ново Горажде и Калиновик. 

Срна