Scroll Top

ОДРЖАНА СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ 800 ГОДИНА СПЦ

На Палама је синоћ одржана свечана академија поводом 800 година аутокефалности Српске православне цркве /СПЦ/ са које је упућен позив српском народу на духовну обнову.

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, који је бесједио на академији у Културном центру Пале, рекао је да овај јубилеј треба да буде прилика и позив српском народу да се обнови духом Светог Саве, духом којим је он живио у 13. вијеку и борио се за самосталност цркве.

Он је истакао да се црква кроз вијекове борила да буде оно што је Свети Сава замислио – да буде аутокефална, да има своје биће, душу, културу, цивилизацију.

“Из овог јубилеја треба да црпимо снагу за наредне вијекове”, истакао је митрополит Хризостом.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да овај јубилеј, чија прослава траје цијелу годину, представља шансу за суочавање са сопственом прошлошћу, ближом и даљом, и да га треба искористити за обнову духовног, културног, економског и политичког националног бића.

“Овај јубилеј мора постати основа за нове идеје и путеве, за сагледавање и исправљање сопствених и заједничких грешака које смо чинили и чинимо, те прилика за покајање и обнављање снаге”, истакао је Југовић.

Он је нагласио да су Пале мјесто рођења Републике Српске и да су увијек отворене за све датуме и догађаје историје који су доносили слободу српском народу и даривали му остварење дубљег смисла постојања.

“Пут српског обожења започео је Свети Сава са својим оцем, мајком, братом и цијелом породицом Немањића. Наша генерација повлаштена је што има прилику и може у слободи и благостању да прослави њихове оснивачке подухвате који су нас учинили народом, благословеном и оствареном заједницом. Свети Сава и Свети Симеон створили су од нас Срба свету заједницу која живи и траје 800 година”, рекао је Југовић на свечаној академији поводом 800 година СПЦ.

Професор Зорица Никитовић рекла је да је СПЦ за ових 800 година уградила себе у свеколику српску културу, традицију – од језика, задужбинарства, књижевности.

“Ми смо народ са изузетно богатом културном традицијом и на овај јубилеј треба да се сјетимо великих предака, као што су Свети Симеон Мироточиви и Свети Сава, који су утемељили Српску православну цркву”, нагласила је Никитовићева.

На свечаној академији, чији су организатори Митрополија дабробосанска, општина Пале и Филозофски факултет Универзитета у Источном Сарајеву, бесједио је и глумац Љубо Божовић, а у културном програму учествовали су Хор “Слога” из Сарајева, који је основан 1888. године, и музички дуо Јована Бојанић и Пеђа Харт.

Свечаној академији, која је одржана у оквиру Госпојинских свечаности и крсне славе општине – Велике Госпојине, осим свештенства СПЦ, присуствовали су и савјетник српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Соња Караџић Јовичевић, министар спољне троговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић, градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић, директори јавних и приватних институција, те бројне друге званице.

Срна