Scroll Top

Izvještaj o održanom IV /četvrtom  mentorskom sastanku u okviru Javnog poziva za predaju projektnih prijedloga u sklopu projekta Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD) u Opštini PALE

UNDP

U okviru Javnog poziva za organizacije civilnog društva/nevladine organizacije za predaju prijedloga projekata koji se organizuje u sklopu projekta „Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu“ (ReLOaD)[1]u saradnji sa opštinom Pale, u  srijedu  18. jula 2019. godine sa početkom u  11.00 sati održan je četvrti mentorski sastanak za zainteresovane predstavnike/ce  organizacija civilnog društva (OCD).

Sastanku su, pored mentorice i predstavnice Opštine Pale, prisustvovala 4 predstavnika/ice  iz 4 OCDa (dva muškarca i 2 žene)

Učesnici i učesnice četvrtog mentorskog sastanka su razgovarali i diskutovali  intervencijsku logiku, obzirom da  prisutni  predstavnici OCD-a donijeli  razvijene logičke matrice, plan rada i budžet.  Mentorica je objasnila hijerhiju ciljeva kako bi učesnici mogli korigovati svoje ciljeve u aplikacionoj formi i logičkoj matrici.  

Mentorica je objasnila SMART indikator i osnovne principe izrade objektivno provjerljivog indikatora.  Način iskazivanja mjerljivosti  indikatora treba da je isti  i  u polazištu i krajnjoj vrijednosti (broj učesnika u lokalnim akcijama, broj gradjanskih akcija u JLS, broj certificiranih polaznika, km uređenog puta, broj certificranih omladinaca i omladinki za peer edukaciju itd). Ono što  opravdava potrebu za intervencijom projekta je razlika između početne i krajnje vrijednosti  jednog indikatora.

Naglašeno da  za ponedeljak 22. jula, 2019  sva projektna dokumentacija treba biti upakovana i predata na način kako je opisano u Smjernicama za aplikanta.

Naglašeno je da svaki aplikant provjeri  potrebnu dokumentaciju za jedan projekat putem  liste za provjeru (samo potpuno kompletirane aplikacije biće razmatrane tj. evaluirane od strane Evaluacijske komisije)

Ovo je ujedno bio i zadnji mentorski sastanak predvidjen za opštinu Pale, a zatvaranje javnog poziva je predvidjeno 22. juli ,  2019. kada sve aplikacije trebaju biti predate u Opštinu ili poslane poštom, u skaldu sa Smjernicama za aplikanta. 

OCD koje su  imale predstavnike/ce   na četvrtomp  mentorskom sastanku:

  • Forum Teatar Istočno Sarajevo;
  • Udruženje za popularizaciju sigurne hrane i
  • Udruženje „Jake Žene“ Pale
  • Udruženje „Sunce“ Pale

[1]Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD) finansira Europska unija (EU), a provodi Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP).