Scroll Top

Zapisnik sa prvog sastanka Foruma za građanske inicijative u Palama

UNDP

Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD) u okviru svoje intervencije i cilja „Jačanje participativne demokratije i EU integracija na Zapadnom Balkanu (ZB) putem osnaživanja civilnog društva da aktivno sudjeluje u donošenju odluka, te unapređenja poticajnog, pravnog i finansijskog okruženja za civilno društvo“ provodi i  aktivnosti koje  doprinose većem uključenju građana u procese donošenja odluka na lokalnom nivou.

Ova aktivnost podrazumijevala je uspostavljanje  foruma za građanske inicijative u  najmanje pet od ukupno 21 ReLOaD partnerske jedinice lokalne samouprave, među kojima je i opština Pale.

Inače, svrha uspostave foruma, koji čine predstavnici organizacija civilnog društva, lokalne uprave, javnih ustanova, odbornika i građana,  je unapređenje  građanskog učešća kroz uspostavljanje efikasnog i održivog mehanizma kroz koji će članovi foruma raditi na prepoznavanju problema i potreba građana u lokalnim zajednicama.

Rad članova foruma je volonterski i oni su imenovani na period od godinu dana uz mogućnost produženja.

Kao prvi rezultat rada foruma u partnerskim jedinicama lokalne samouprave, biće realizovane  konkretne građanske akcije koje će direktno doprinijeti kvalitetu života  u lokalnim zajednicama.

Na današnjem prvom sastanku koji je održan u Sali Skupštine Opštine Pale, prisustvovalo je 7 od ukupno 9 članova foruma te je  diskutovano o prioritetnim oblastima i potencijalnim inicijativama kao i  najefikasnijim vidovima  komunikacije sa građanima prilikom odabira  građanske inicijative koja će biti finansirana kroz ReLOaD projekat, u periodu august/oktobar 2019.

Predstavnici UNDP u BiH i članovi Foruma građanskih inicijativa usaglasili su ključne tematske oblasti u okviru kojih će na narednom sastanku, planiranom za 08.jul 2019. godine biti predloženo par inicijativa o kojima će se izjasniti građani Pala.

Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD) finansira Europska unija (EU), a provodi Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP).