Scroll Top

Настављене посјете постинвестиционе подршке предузећима

У оквиру Пројекта побољшања пословног окружења у Општини Пале који ова локална управа проводи у сарадњи са групацијом Свјетске банке и у партнерству са Британском амбасадом у БиХ, настављене су посјете привредним субјектима који своју дјелатност обављају на подручју општине Пале.

Ведрана Хршум, начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности општине Пале и представници Министарства за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске, посјетили су јуче паљанске компаније – „Галтеx“ доо Пале, власника Раденка Пекића и Ски центар „Равна планина“ доо Пале, власника Вељка Голијанина. 
Том приликом разговарало се о раду и пословању компанија, будућим плановима, пословном окружењу и ограничењима са којима се предузећа сусрећу у свом пословању. 
Предузеће „Галтеx“ доо Пале своју традицију гради од 1965. године када је у Палама основана мала кројачка радионица да би се из године у годину развијало и расло са карактером породичног предузећа у фирму чија је примарна дјелатност обрада и продаја текстила намјењена обичним и професионалним корисницима.
Ски центар „Равна планина“ доо Пале отворен је у сезони 2014/15 као скијалиште и почетна станица гондоле пројекта „Јахоринаекспрес“, али је временом прерастао у прави рекреативни центар који послује током цијеле године јер је обогатио своју туристичку понуду купалиштима, бициклистичким и планинарским стазама, зип-лине инсталацијама и бројним другим садржајима за уживање у природи. 
Циљ посјете којој су присуствовали и представници Министарства за економске односе и регионалну сарадњу РС Слободанка Дубравац, помоћник министра и Радмила Томаш, начелник Одјељења за страна улагања и развојне пројекте је био је, између осталог да се утврди какву врсту подршке општина Пале и институције других нивоа могу пружити за отклањање препрека и отворених питања са којима се привредни субјекти сусрећу у свом раду и пословању, те да се системски приступи отклањању истих како би привредници наставили са реинвестирањем и побољшали везе са локалном привредом.
Иначе, једна од пројектних активности Пројекта побољшања пословног окружења у општини Пале је пружање постинвестиционе подршке инвеститорима и рјешавање отворених питања инвеститора кроз сарадничку мрежу која укључује институције на свим нивоима власти, а чија је чланица и Општина Пале. Сарадничка мрежа броји 27 чланица.
У претходном периоду, представници Општине Пале и Министарства за економске односе и регионалну сарадњу РС Општине Пале посјетили су бројне привредне субјекте са подручја општине, те су дефинисана и одређена питања која стварају потешкоће и ограничења у раду и која се, у складу са недлежностима, кандидују надлежним органима на општинском, односно републичком нивоу.